Událost, která vás potěší tak, jak to kultura mívá ve zvyku…

Na úvod je potřeba si říct, že jakékoliv kulturní seance jsou pro naše životy velice důležité! Jak pro samotné umělce, tak pro všechny ostatní, celou společnost. Bez kultury nelze žít plnohodnotný spokojený život. Někdo má raději umění v podobě výstavy v galerii, někdo má raději kulturu živější, koncerty velké a opulentní, někdo komorní jazzová setkání či právě autorská čtení doplněná hudbou.

A od toho je tady můj „signature“ KOKTEJL SLOVA A HUDBY kde jinde, než v Bar Behind the Curtain! A opět s měsíční pravidelností… Přijďte si poslechnout autentická autorská čtení místních i přespolních umělců, které stojí za to znát. Stejně tak uslyšíte zajímavou hudbu rozsahu od folkových písničkářů, přes šansony, až po covery, nejrůznější hudební nástroje a tóny, které berou dech!

Program 25.5.2022:

Hudba:

– Pishcoth – je původem songwriter a frontman rockové skupiny Echonaut, která fungovala od roku 2017 a ke spánku byla uložena na podzim roku 2021.

Po ukončení činnosti kapely pokračuje ve skládání a vystupování na vlastní pěst. Hudebně se nejvíce inspiruje alternativním rockem interpretů jako je Lou Reed, nebo Kurt Vile. Své písně osobitě aranžuje pro akustickou kytaru a looper, s jehož pomocí se mu postupně daří nacházet vlastní sound zachovávající zvukovou barevnost i energii skladeb. Neméně důležité jsou pro jeho písně také české texty s osobitou poetikou.

Od roku 2020 působí hlavně v Praze, kde se v současnosti věnuje zejména buskingu. V létě 2021 absolvoval měsíční busking tour po Portugalsku.

Navnadit se na jeho hudbu můžete prostřednictvím tohoto odkazu.

Čtivé otevření literárního večírku:

– redlips cocktail. – Pokaždé jinak, někdy až příliš hluboce, někdy pouze vesele a vtipně, z části ironicky, nebo naprosto úplně ironicky, popisuje Redlipska svůj koktejl v hlavě. Někdy vystoupí se Zápisníkem barmanky, jindy zase se svou dlouho taženou tvorbou – povídkami, které na sebe navazují, a jednou, jak sama doufá, spatří světlo světa v knižní podobě, hlavně tedy v pevné vazbě!

Hosté – poezie:

– Básník Ticho – texty, které jsou na někoho příliš komplikované, dokáže performovat jako přirozený song, jako intuitivní melodii jazyka, s hudbou i bez hudby. Poezii, kterou rovněž pokreslil značně velké plochy a rozlohy, zasvětil celý život.

Host – próza:

– Helča Skočová & Shaana:

Helča Skočová – je hlavně máma tří dětí. Také je to zakladatelka nadačního fondu Most sblížení, který se zaměřoval na akce pro seniory. Každý měsíc, spolu se svými přáteli, Helča organizovala autorská čtení, hudební vystoupení, besedy pro klienty Domu seniorů Nová Slunečnice v Praze 8. Spolupracovali i s Domem s pečovatelskou službou na Neklance v Praze 5 nebo Domem seniorů Helios v Havířově.

Organizovali i dvě fotosoutěže a putovní výstavy, které měly za cíl upozornit na to, že stáří je přirozená součást našich životů.

Helča je markeťačka, blogerka a začínající spisovatelka. V neposlední řadě je také, spolu se svou starší dcerkou, dlouhodobá členka loutkového divadla Jiskra, se kterým hrají představení pro děti.

A členem Jiskry se stal i Shaana. Takže teď pár slov o něm.

Vlastimil Shaana Šantroch – civilním povoláním je ajťák, ale jinak je to tělem i duší kreativec. Hračička se slovíčky. Autor projektů Veršotepárna a Vzpomínáček. Byl pravidelným účastníkem programů pro seniory nad. fondu Most sblížení. Často také vystupuje s kytarou a svými básněmi na celé řadě kulturních pořadů a to nejen v Praze.
Vede kroužky pro děti. Letos mu vyšla sbírka více než 365 limeriků s názvem Shaalendář. Dlouholeté přátelství s Helčou ho přivedlo i do loutkového divadla Jiskra, kde propůjčuje svůj hlas loutkám. Jenže Jiskra není jediný společný počin těchto dvou nadšenců. Oba milují knihy, milují psaní a stejně „potrefené“ lidi i organizaci projektů, které dávají smysl. A tak tedy vznikla další společná myšlenka, která se právě transformuje v realitu – internetové nakladatelství. E-nakladatelství zrálo mnoho let. Prošlo celou řadou vizí a úprav. Ale tato, která se právě klube na svět bude určitě stát zato.
E-nakladatelství je pojato – jako svým způsobem i ekologický projekt šetřící zdroje a životní prostředí. Jeho hlavní náplní totiž bude tvorba e-booků a audioknih. E-nakladatelství se nechystá chrlit stovky titulů ročně, ale naopak – vybrat si autora, kterého provede celou cestou, která je nutná pro vznik audioknihy. Tedy nadneseně řečeno – od surového rukopisu až po bestseller.

Právě se připravuje pilotní projekt – a aby se nevychytávaly mouchy na díle nějakého autora, který se rozhodl s E-nakladatelstvím spolupracovat – první audiokniha a ebook bude zpracování prvotiny Helči. Trilogie Jít za svým snem. Příběh s nádechem tajemna, s postavami které si vás získají a chcete vědět jak se jejich osudy vyvíjejí dál…

A právě z této knihy oba přečtou ukázku.

/

Grafika – námět: redlips cocktail.

Grafika – provedení: Babu Sedláčková

Místo dění: salónek Za závěsem, Bar Behind the Curtain, Štítného 30, Žižkov

Čas: 19:00

Vstupné: Minimální vstupné na podporu Koktejlu slova a hudby je 100 korun, přispět můžete i více. Vstupenky i pití budou k dispozici na baru.

Původní myšlenka vstupenky na Koktejl slova a hudby byla s cenou 250 korun, v níž už máte jeden koktejl na baru automaticky placený. Můžete tedy přijmout i tuto variantu.

Těším se na všechny známé i neznámé tváře, které podpoří můj signature KULTURNÍ KOKTEJL a přijdou si užít jediněčný večer!

 

 

Simona

– redlips cocktail.