Vždy ve středu kolem dvacátého dne v měsíci se v salónku za závěsem v Bar Behind the Curtain uskuteční kulturní a literární večírek Koktejl slova a hudby! První z řady již proběhl 20. října, a já bych se teď ráda podělila o to, jaký měl úspěch.

Vzhledem k tomu, že se o této události lidé dozvěděli poměrně na poslední chvíli, účast nebyla tak vysoká, jak by třeba být mohla. Ovšem to nevadilo, protože i malé a komorní večírky jsou v salónku za závěsem příjemné, a ani tento nebyl výjimkou. Jednoznačně tomu dopomohl i fakt, že jsem jako hudebníka pozvala neodolatelného šansoniéra Gaca Novomesského. Jeden z vystupujících, Mircea Dan Duca – česky píšící Rumun, se bohužel nakonec nestihl dostavit kvůli trablím s cestováním. I to jsme vyřešili, a to úžasnou interakcí s diváky Koktejlu slova a hudby, kteří se jeho vtipných a trefných básní chopili a interpretovali je za něj přímo z jeho rukopisu, úplně stejně, jako při nedávné návštěvě Mircey Dana u nás v baru volně četli baroví hosté z jeho knihy, jež ležela na baru. Dále se zúčastnili spisovatel Pavel Hénik, básnířka Tereza Kramlová (Blondidiot) a moje maličkost s první částí pravidelného zápisníku barmanky.

Kultura stojí mnoho úsilí, ať už za ní požadujete, nebo nepožadujete peníze. Kultura za to stojí – za peníze, i za úsilí! Já jsem se rozhodla jít cestou podpory, jednak Bar Behind the Curtain – koktejlového baru, jednak kultury, která by asi měla být zdarma, ovšem to spíše v ideálním světě. V tom našem reálném si musíme pomoci často sami.

Za vstupenku na Koktejl slova a hudby tedy zaplatíte 250 korun, ovšem v této ceně už je automaticky započítán jeden alkoholický či nealkoholický koktejl, dle speciální nabídky, kterou vždy v ten večer najdete přímo na baru. Zbylé peníze jdou do kulturního fondu, ze kterého se aktuálně i do budoucna budou alespoň „almužnou“ platit umělci, zprvu především hudebníci, a další drobné náklady na večery, jako je například tisk vstupenek… Na kulturu tedy přispěje každý plus minus sto korun, a to za to podle mě stojí, a moc! (A není to moc!)

Těším se na všechny, kteří s chutí přijdou na některý z příštích Koktejlů, a vyjádří tak kultuře, místu, kde se děje, i lidem, kteří se ji snaží rozvíjet, svou podporu!

 

Simona

– redlips cocktail.

 

(Další Koktejl slova a hudby proběhne 24.11.2021, o podrobnostech budu informovat začátkem listopadu.)